Schafttijd

van Paul Coppens

 

Gaston Jan Vandenbril
Willy Wim Haest
Regie Luc Verhoeven
Els Kerstens
Decor Luc Michiels
Seppe Bastiaensen
Ingrid Van Giel
Geluid en Licht Arne Listenborg
Grime KarineDe Wolf
P.R. Leo De Keyser
Tekstbegeleiding Els Kerstens
Website Kris Brosens
Catering De Schalmei
Video-opname Foto & Cineclub Oostmalle

 

Over de inhoud:

De gespierde volkse dialoog “Schaftijd” laat u kennis maken met Gaston en Willy: baas en werknemer-bouwvakker. Zij toen u dat de tijd om te schaften er niet is om te eten, maar ook om met elkaar te praten. Zij laten u ontdekken dat achter een totaal verschillend uiterlijk een sterke band schuilgaat: vriendschap. Deze laat hen toe reeds vele jaren samen te werken, mekaar raad te geven, te troosten en de problemen die zich voordoen samen op te lossen.

Tot de crisis toeslaat! Dan blijkt dat hun relatie elke zakelijke overeenkomst onmogelijk maakt. Gaston staat als werkgever machteloos tegenover de slechte tijd en ziet zich verplicht om Willy af te danken. Willy, geschokt in zijn vertrouwen, kan of wil dit feit niet aanvaarden.

De drang om zijn verknochtheid te tonen doet hem risico’s nemen met fatale gevolgen.

Reactie uit “De Gazet van Antwerpen” (mei 1995)

De opvoering “Schafttijd” vormde voor toneelkring De Schalmei de aanleiding om de repetitiezaal in Westmalle om te vormen tot een kleine theaterruimte. Tijdens een speciale voorstelling, waarop het gemeentebestuur van Malle was uitgenodigd, oogstte de toneelploeg zelfs een staande ovatie. “Schaftijd” van Paul Coppens is een sterk stuk, herkenbaar en bijwijlen ontroerend gebracht door Jan Vandenbril (Gaston) en Wim Haest (Willy) in een regie van Luc Verhoeven.

“Schafttijd” gaat over twee bouwvakkers: werkgever en werknemer. Beiden zijn goede vrienden, tot de crisis toeslaat… 

 (Jan Vorselmans)