de purpere Hei

Tekst: Eug. De Ridder
Muziek: Arm. Preud’homme

zangspel – Operette

zaterdag 30 oogst (augustus) en zondag 1 september 1957
In het overheerlijk kader van het Park, St Jan Berchmansinstituut
zondag 6 oktober 1957
te Westmalle

Aan het hammondorgel Arm. Preud’homme
Boerenkapel Koninklijke fanfare, De Noorderzonen, Westmalle
Dans Koninklijke Gilde, St. Sebastiaan, Westmalle
Hoofdrol Josse Kiebooms, Vedette van Radio en T.V.
Accordioniste Lisette De Volder, Kampioene van België

In de woonkamer van de Heidehoeve is het feest. De zoon van boer Van Spaendonck, Dries, treed in het huwelijk met Cilia Claerhoudt. De bruidstoet is naar de kerk. Ondertussen brengen meiden en knechten alles in orde om het paar feestelijk te ontvangen. Annelie, een koemeid, zal het gelegenheidsgedicht voordragen. Bij de herhaling gebeurt een kleine vergissing – daardoor leert zij Erik, een steedse heer, kennen en liefhebben.

Later bij het weerzien van Erik in de stad, ten huize van haar meesteres, wordt het boerenmeisje bespot en uitgelachen om haar reine liefde voor Erik. Gans vernederd en met bloedend hart neemt zij de vlucht. Erik zet haar na. In de ouderlijke woning komt alles goed.

Dwars door de Kempen – per autobus – gaat hun huwelijksreis.

Reactie uit “De Gazet van Antwerpen”

De Kempen waardig

Prachtige prestatie van Blanca Vercammen in “De Purperen Hei”

Laatste opvoering te Westmalle op 6 oktober

Zaterdag en zondag jl. heeft “De Schalmei” van Westmalle met de opvoering van de operette “Op de Purperen Hei” van Arm. Preud’homme, nogmaals bewezen tot grootse prestaties in staat te zijn.

Het mag gerust gezegd dat de opvoering kon geplaatst worden naast de beste opvoeringen die ooit van deze charmante operette werden gegeven.

Regisseur Ferdi Vandendael, die in het verleden reeds meermaals heeft bewezen over een rijke fantasie en een stimulerende vlotheid te beschikken, heeft ook de Purperen Hei tot een vlot en ongekunsteld geheel weten op te voeren. Maar het hoofdelement van begeestering die voelbaar en hoorbaar in de zaak aanwezig was, was mede de prachtige vertolking die Mej. Blanca Vercammen ten beste gaf in de rol van Annelie. Gevoelvol en met een verrassende natuurlijkheid heeft zij een Annelie uitgebeeld zoals wij dit – ja nooit hebben gezien. Niet alleen de tekstvertolking, de aktering was van het hoogste gehalte, niet in mindere waarde was haar zangpartij de beste die wij ooit hoorden. Mej. Blanca Vercammen blijkt inderdaad begaafd met een betoverende stem die helder en fis maar daarbij vooral een gevoelvolle en warme inslag heeft. De manier o.m. waarop zij het liedje “Onsdorpje” voortbrengt is enig en moet zelfs een doorwinterde ontroeren. Wat Mej. Vercammen in de “Purperen Hei” presteerde reikte ver boven liefhebberswerk. Vertolking, stem, muzikale technische bekwaamheid en een aangrijpende mimiek maakten haar tot de vedette van de avond. Wij hopen dat deze jonge opkomende liefhebster uit Bevel, de toneelwereld nog veel diensten zal bewijzen ten bate van de Vlaamse cultuur. In elk geval aanzien wij haar – en Arm. Preud’homme mag het onthouden – als een van de beste vertolksters van zijn zo diep-doorvoelde melodieën.

Naast Mej. Vercammen mochten ook al de andere speelsters en spelers op een meer dan verdienstelijke prestatie terugblikken. Het moet onderlijnd dat het verheugend is te kunnen vaststellen dat liefhebbers op zulke eervolle wijze een werk van een onzer populairste Vlaamse componisten weten te verdedigen.

(Oudermans Jos)

Dit stuk werd eveneens ten tonele gebracht op 2 februari 1958 met een andere bezetting

Gastoptreden te Sint Katelijne waver