Monologen- en dialogenfestival

28 februari 1998 – Cultureel Centrum Westmalle

DAMATO OEVEL

De Brandweer

Karel & Gust
TURNHOUT OOST THEATER

Mister Buffo

Dirk Janssen
TILIA ZOERSEL

Betoverende pruimen

Rudy & Jos
GEPLA

Ergernis

Paul & Jos
DE SCHALMEI

De achterblijver

Wim Haest
PLANSJEETRAPPERS

Geld

Marie-Josee & Willy
POGEN Turnhout

Klant is koning

Rudy Heyns
EINDHOUTSE TONEELKRING

Uit vissen

Maarten Janssen

Reactie uit “De Week”

Wim Haest is de “Achterblijver”

Zeven toneelvereengingen uit de Kempen namen in het Cultureel Centrum in Westmalle deel aan een monologen- en dialogenfestival. De Schalmei vervulde niet enkel de rol van gastheer, maar leverde met “De achterblijver” tevens de beste productie af.

Acteur met dienst was Wim Haest. Deze toneelspeler schreef ook de monoloog zelf, waardoor zijn verdienste nog groter wordt. Het personage mijmert aan een feestelijk gedekte tafel over het alleen-zijn. Hij praat tegen het portret van zijn vrouw, overleden ten gevolge van een auto-ongeval.

Een ontroerend stuk, waarbij je een muis kon horen lopen. Zo stil was het in de zaal. Even ernstig was de monoloog “Marianne Bachmayer”, gespeeld door May Valenberghs van toneelkring Amatogo uit Wuustwezel-Gooreind. Hierin verdedigt een vrouw zich voor de rechter, omdat zij de moordenaar van haar kind van hetzelfde laken een pak gaf.

Wat de toeschouwers in Westmalle te zien en te horen kregen, was een fragment uit de bestaande tekst. Over naar de humor. Die werd gebracht door de Zoerselse toneelkring Tilia. Auteur Jos Geens en Rudy Van Nevel vertolkten respectievelijk de rol van baas en knecht in “Betoverende pruimen”. Ze namen elkaar voortdurend in het ootje. Uiteindelijk won de kapitaalkrachtige het van de arbeider. De realiteit dus niet ver af…

Het was eveneens lachen geblazen met de optredens van het Oost Theater, Pogen en de Franciscusgezellen uit Turnhout, en de Plansjeetrappers uit Vorst-Laakdal.

(Jan Vorselmans)