Een spelletje moord

Constance Cox
Regie: Luc Verhoeven

Vrijdag 24 april
Zaterdag 25 april
Donderdag 30 april 1998
Vrijdag 1 mei 1998
Zondag 3 mei 1998
Vrijdag 8 mei 1998
Zaterdagen 9 mei 1998

In het Schalmei-theater achter het Cultureel Centrum te Westmalle

 

BRIAN Leo De Keyser
GERRY Wim Haest

de vrouw van Brian, SHEILA

Heidi Lenaerts
vriendin van Brian, JUNE Wendy Verheyden

 

Fakrea te gast bij:

"De Schalmei" Malle 
"EEN SPELLETJE MOORD" 
Auteur: Constance L. Cox 
Regie : LUC Verhoeven 

"Een spelletje moord" speelt zich af op een afgelegen landhuis in Dorking (Engeland). Brian wil van zijn vrouw Sheila scheiden om met zijn liefje, june Maitland, te kunnen trouwen.

Maar Sheila heeft belangrijke troeven in handen die voor Brian catastrofaal kunnen zijn. Ze zal hem bij de notaris uit haar testament laten schrappen, waardoor hij zo goed als aan de grond zit: geen onderhoudsgeld, geen eigen huis. Dit wordt voor hem des te erger omdat hij als testpiloot te oud is geworden. Gerry heeft zijn conclusie klaar: Sheila moet dood voor ze de kans gekregen heeft haar testament te wijzigen. Brian raakt overtuigd van de perfecte moord en belooft zijn medewerking. Maar de perfecte moord moet nog steeds gepleegd worden...

June krijgt wantrouwen in het ongewone gedrag van Gerry en van Brian. Ze stelt lastige vragen en gaat zo ver dat ze de volgende kandidaat wordt om het spelletje moord te ondergaan.

Het stuk is traag en langdradig opgebouwd. De wurgscène van Sheila wordt zelfs tot tweemaal toe overgedaan, eenmaal om Brian te overtuigen hoe perfect liet werkt, later om de moord uit te voeren. Dit maakt het stuk niet sterk. Een te vlakke zegging werkt evenmin. Zelden komt het tot harde confrontaties die bij een thriller onontbeerlijk zijn om do nodige spanning op te bouwen.

"De Schalmei" heeft het aangedurfd een thriller op haar programma te plaatsen en zich ingezet om tot een genietbare voorstelling te komen en dat siert. 

F.V.

Reactie uit “De Week”

Na maanden van hard werken presenteerde toneelkring De Schalmei in zijn eigen theater “Een spelletje moord” van Constance Cox. Een boeiend kijkstuk, dat het publiek echt in de ban hield.

Zekere avond kan Brian net een aanrijding vermijden met Gerry. Van dat moment af beheerst deze mysterieuze jongeman het leven van Brian. Uit vriendschap (?) voor Brian vermoordt Gerry zelfs diens vrouw Sheila. Dit komt Brian goed uit, want hierdoor erft hij een villa en een fortuin. Brian moet echter zwijgen, want anders vliegt hij als medeplichtige mee in de cel. Maar dat is buiten de waard gerekend van Brian’s vriendin June, die stilaan achter de waarheid komt,…

Het stuk wordt geschraagd door de acteerprestatie van Wim Haest, die met brio de rol van arrogante afperser speelt. De overige drie acteurs maken hun debuut bij de Schalmei. Leo De Keyser speelt zeer overtuigend zijn rol als de getormenteerde Brian. Beiden lieten weinig of geen steken vallen tijdens de opvoering. De dames Heidi Lenaerts (Sheila) en Wendy Verheyden (June) daarentegen missen nog wel een beetje “souplesse”, maar trekken zich meer dan behoorlijk uit de slag. Kortom, De Schalmei beschikt over een viertal met toekomst.