De Poetspoezen

William H. Famee

Blijspel
Regie : Luc Verhoeven

zaterdagen 25 november 1995 – Oostmalle
zaterdag 2 december 1995 – Westmalle
zaterdag 9 december 1995 - Sint Lenaarts

LUC Jürgen Taeymans
GILBERT Alex Van Biezen
NESTOR Wim Haest
YVONNE Carine Geerden
KRISTIEN Greet Verhoeven
KRISTEL Wendy Peeters
ANN Cindy Duchêne
MARIETTE Veerle Peeters
Tekstbegeleiding Tin Van Laerhoven
Chris Claes
Décor Herman Etienne
Luc Mariën
Luc Michiels
Dave Van Ooyen
Carl Verhoeven
Geluid Paul Vandenbril
Belichting Sylvain Domen
Grime Chris De Roover
Carine Geerden
Public Relations & onthaal Ann Hellemans
Kris Brosens

 

Luc viert zijn vijfde huwelijksverjaardag. Van de afwezigheid van vrouwtje Ann, op familiebezoek in Parijs, wil hij gebruik maken om hun appartement opnieuw te behangen. Hij roept hiervoor de hulp in van boezemvriend Gilbert. Onhandig als de twee zijn, brengen ze er niet veel van terecht. Daarom wensen ze een beroep te doen op een poetsvrouw. Door toedoen van de bemoeizieke buurvrouw Ivonne nemen zowel Luc als Gilbert een jonge studente in huis om de klus te klaren. Deze frisse verschijningen brengen Luc en Gilbert op andere gedachten en ze besluiten een feestje te bouwen. Buurman Nestor is wat graag bereid hierbij een handje toe te steken.

’s Anderendaags wordt iedereen snel ontnuchterd als Ann één dag vroeger dan voorzien, terug thuiskomt, en oog-in-oog staat met de poetsdozen.

Reactie uit “De Gazet van Antwerpen” 

De Schalmei begon haar toneeltournee in Oostmalle, waar het blijspel “Poetspoezen” werd opgevoerd. De zowat 200 aanwezigen moesten in het begin wel even wennen aan de gekke situaties waarin de personages terechtkwamen. Eens het ijs gebroken, was het echter volop lachen geblazen. Binnen de spelersgroep kwamen de debutanten Alex Van Biezen, als onhandige vriend, en Greet Verhoeven, als “Poetspoes”, goed uit de verf.

(Jan Vorselmans)

Reactie uit “Het Kontakt Malle”

Bij het opengaan van het doek hadden meerdere toeschouwers toch wel bedenkingen bij het slordige decor. Alles was vlug duidelijk, want twee mannen die aan het behangen zijn maken nogal wat rommel. Zo ook Luc (Jürgen Taeymans) en zijn onhandige vriend Gilbert (Alex Van Biezen). Gebruik makend van de afwezigheid van vrouwtje Ann (Cindy Duchêne) en ter gelegenheid van hun vijfde huwelijksverjaardag, wil Luc samen met zijn vriend het appartement behangen. Spijts alle bemoeienissen van buurvrouw Ivonne (Carine Geerden) en haar slome echtgenoot Nestor (Wim Haest) komt er van deftig werk niet veel terecht. Daarom wordt de hulp ingeroepen van een poetsvrouw. Twee jonge studentinnen dienen zich aan: Kristien (Greet Verhoeven en Kristel (Wendy Peeters). Zij worden tezamen in dienst genomen wat uiteraard voor een boel misverstanden zorgt. De vervroegde terugkeer van vrouwtje Ann stuurt uiteraard heel wat snode plannen in de war. Uiteraard komt alles wel terecht als een echte poetsvrouw (Veerle Peeters) haar opwachting maakt. De regie was in handen van Luc Verhoeven.

Poetspoezen werd door het publiek fel gesmaakt. Reeds van bij aanvang was de lach niet uit de lucht. Zoals vaak wel het geval, was dit stuk niet traag vazen opbouw, maar begon onmiddellijk op de lachspieren te werken. Een bont aaneenschakeling van misverstanden en versprekingen stonden garant voor een avondje plezier. Voeg daarbij een stel enthousiaste acteurs en actrices en vooral een talrijk opgekomen publiek en men kan gerust spreken van een succes. (Voor Oostmalle, Westmalle en St.-Lenaarts samen 800 bezoekers). Reden genoeg voor De Schalmei om op dezelfde weg door te gaan en het dankbare publiek te blijven verwennen.